1

ΣΥΓΚΛHΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

     Την Τρίτη 6η Οκτωβρίου ε.ε. συνεδριάζει η  Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, υπό την Προεδρία της Α.Θ.Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου Θεοδώρου Β’.

     Στις εργασίες της Συνόδου θα συμμετέχουν οι Σεβ.Μητροπολίτες και οι Θεοφιλ.Επαρχιούχοι Επίσκοποι της Αφρικής (24 Αρχειερείς).

     Η Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει επί τρεις (3) συνεχείς ημέρες και θα ασχοληθεί με τα πάσης φύσεως ποιμαντικά, διοικητικά, ιεραποστολικά και τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητος, τα οποία απασχολούν σήμερα την Αλεξανδρινή Εκκλησία.          

     Την Ιερά Σύνοδο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποτελούν οι Σεβ.Μητροπολίτες: 
                                   

1. O Γέρων Μεμφιδος κ.Παύλος

2. Ο Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιος                                     

3. Ο Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος                                                   

4. Ο Κένυας  κ. Μακάριος                                                           

5. Ο Καμπάλας κ. Ιωνάς                                                             

6. Ο Ιωαννουπόλεως κ. Σεραφείμ                                             

7. Ο Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος                                                     

8. Ο Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος                                                

9. Ο Καλής Ελπίδος κ. Σέργιος                                                 

10.Ο Καρθαγένης κ. Αλέξιος                                                      

11.Ο Μουάνζας κ. Ιερώνυμος                                                     

12.Ο Πηλουσίου κ. Καλλίνικος                                                    

13.Ο Πτολεμαϊδος κ. Προτέριος                                                  

14.Ο Ζιμπάμπουε κ. Γεώργιος                                                    

15.Ο Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος                                                

16.Ο Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος                                            

17.Ο Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιος                                           

18.Ο Χαρτούμ κ. Εμμανουήλ                                                      

19.Ο Καμερούν κ. Γρηγόριος                                                      

και οι Θεοφιλ.Επαρχιούχοι Επίσκοποι:

1. Ο Ζάμπιας κ. Ιωακείμ                                                        

2. Ο Γκάνας κ. Δαμασκηνός                                                  

3. Ο Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιος                                             

4. Ο Κολουέζι κ.Μελέτιος                                                        

5. Ο Μοζαμβίκης κ.Θεόδωρος                                                           

     Ιστορική αναδρομή.

     Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος ίδρυσε την Εκκλησία Αλεξανδρείας στην Αφρικανική γη (Αίγυπτος, +42 μ.Χ.). Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, του οποίου η εκκλησιαστική δικαιοδοσία εκτείνεται στίς 53 αχανείς χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, κηρύττει τον λόγο του Ευαγγελίου και κρατεί άσβεστη τη λυχνία της Ορθόδοξης πίστης επί αιώνες τώρα.

    Το ποίμνιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αριθμεί σήμερα περισσότερους από 2.000.000 Ορθοδόξους Χριστιανούς (Έλληνες/Κύπριοι, Ρώσοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Πολωνοί, ντόπιοι Ιθαγενείς, Αφρικανοί και Χριστιανοί πολλών άλλων εθνικοτήτων). Όλες οι Θρησκευτικές Κοινότητες-Ενορίες των διαφορετικών εθνοτήτων, υπάγονται διοικητικά καί πνευματικά στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις και Επισκοπές, και κατ’επέκτασιν στο Ιερό Κέντρο της Αλεξανδρείας, όπου έχουν και την τελική τους αναφορά και εκκλησιαστική εξάρτηση.

      Η σύγχρονη παρουσία του Πατριαρχείου

      Σήμερα, σε όλες σχεδόν τις Ιερές Μητροπόλεις και τις Επισκοπές της Αφρικής οργανώνονται και λειτουργούν κατηχητικές και ιερατικές σχολές, επιμορφωτικά σεμινάρια υποψηφίων Κληρικών, οργανωμένα Ιεραποστολικά Κέντρα, νοσοκομεία, ιατρεία, πολυκλινικές, φαρμακεία, σχολεία και παιδικοί σταθμοί, γηροκομεία και ορφανοτροφεία, μονάδες εντατικής παρακολουθήσεως ασθενών, συσσίτια αγάπης, και πρόσφατα σε κάποιες χώρες δόθηκε η αδεια της δημιουργίας και λειτουργίας ανωτέρων-πανεπιστημιακών σχολών υπό την ευθύνη κι επίβλεψη των Μητροπολιτών και των Επισκόπων. Οι τρεις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες που λειτουργούν στην Αλεξάνδρεια («Αθανάσιος ο Μέγας», επανίδρυση της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας μετά από πολλούς αιώνες με την επίσημη αναγνώριση και άδεια του Αιγυπτιακού Κράτους), στην Κένυα (Ναϊρόμπι, «Μακάριος ο Γ’») και στην Κινσάσα (Κεντρική Αφρική) εκπαιδεύουν Αφρικανούς σπουδαστές, μελλοντικά στελέχη του ανθρωπιστικού κι εκκλησιαστικού έργου της Ιεραποστολής.

     Σε πολλές χώρες τελευταία επεκτείνεται η διάδοση της Ορθοδοξίας με την συντονισμένη και πλούσια δράση των Αρχιερέων του Θρόνου (Νήσοι Σεϋχέλλες, Βόρεια Τανζανία, Κέηπ Τάουν, Κεντρική Αφρική, Γκάνα, Μποτσουάνα, Ρουάντα, Μπουρούντι, Σιέρρα Λεόνε, Ακτή Ελεφαντοστού, Μοζαμβίκη, Τσαντ, Λιβύη, Μαρόκο, Τυνησία, Σουδάν κ.α. και γίνεται προσέγγιση πολλών παραδοσιακών Αφρικανικών Φυλών (π.χ. η πολεμική φυλή των Μασάϊ, όπου πρόσφατα χειροτονήθηκαν κληρικοί οι οποίοι ανήκουν σ΄αυτή την αρχαία πολεμική Φυλή, ενώ άλλοι Μασάϊ ήδη σπουδάζουν σε Ιερατικές Σχολές).

     Οι εκατοντάδες Κληρικοί του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Έλληνες, Κύπριοι, γηγενείς και αλλοδαποί, διακονούν αδιάκοπα το έργο της Ιεραποστολής υπό την άριστα οργανωμένη και συντονισμένη καθοδήγηση των τοπικών Ιεραρχών και κυρίως την προσωπική επίβλεψη της Α.Θ. Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεόδωρου Β’, ο οποίος καθημερινά επικοινωνεί με τις εκκλησιαστικές Επαρχίες του Θρόνου και ενημερώνεται.

     Κέντρο του ενδιαφέροντος της Α.Θ.Μ. η δημιουργία ειδικών Νοσηλευτηρίων και Ιδρυμάτων (Μαδαγασκάρη, Τανζανία, Νότιος Αφρική) για τα ορφανά κι εμπερίστατα παιδιά, τα εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα νεογέννητα ακόμη και σε κάδους απορριμμάτων και η καταπολέμηση των ασθενειών, της πείνας και της δίψας (γι’ αυτό και η μεγάλη προσπάθεια για την διάνυξη πηγαδιών καθαρού πόσιμου νερού) αλλά και της παροχής βασικής παιδείας των λαών, μαθήματα γεωπονίας, τρόποι καλλιέργειας της γης κ.α.

Εκ της Αρχιγραμματείας