image_pdfimage_print

     Το απόγευμα της 21ης Ιανουαρίου ε.ε. έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού της Μόσχας η εκδήλωση απονομής του βραβείου «Πατριάρχης Αλέξιος Β’» από το Διεθνές Ίδρυμα για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών της Ρωσικής Εκκλησίας. Τιμώμενα πρόσωπα για το παριππεύσαν έτος 2011 είναι η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ και ο Εξοχ.κ.Μαχμούτ Αμπάς, Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Παλαιστινιακής Αρχής.

     Ο Μακαριώτατος, φθάνοντας στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Κυρήνης κ.Αθανάσιο, Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Μόσχα και τον Πανοσιολ.Αρχιμ. κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, είχε κατ’  ιδίαν συνάντηση με τον Μακ.Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ.Κυρίλλο και τον Εξοχ.Πρόεδρο κ.Μαχμούτ Αμπάς.

     Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του βραβείου. Την έναρξη της εκδηλώσεως κήρυξε ο Ελλογ.Καθηγητής Δρ.Αλεξέγιεβ Βαλέριυ Αρκάντεβιτς, Πρόεδρος  του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών με την παρουσίαση του ιστορικού καθιερώσεως του προαναφερθέντος βραβείου, ενώ ακολούθως ο Μακ.Πατριάρχης Μόσχας κ.κ.Κύριλλος ωμίλησε για τα τιμώμενα πρόσωπα. Αναφερθείς στην ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ ετόνισε ότι τιμάται «για την εξαιρετική προσφορά Του στην εμπέδωση της ενότητος των Ορθοδόξων λαών και την εδραίωση και προβολή των χριστιανικών αξιών στην παγκόσμια κοινότητα, ως και την συμβολή του στην σύσφιξη των διορθοδόξων σχέσεων». Κατακλείων ο Μακ.κ.Κύριλλος και ο Ελλογιμ. Δρ.Αλεξέγιεβ Βαλέριυ απένειμαν την τιμητική διάκριση στην ΑΘΜ.

     Κατά την ομιλία Του ο Μακ.Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας μεταξύ άλλων επεσήμανε׃ «Εξαίρετον τιμὴν αποτελεί η προσγενομένη αύτη βράβευσις του παλαιφάτου και περιπύστου Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου της Αλεξανδρείας εν τω προσώπω του Πάπα και Πατριάρχου αυτού υπὸ του Ιδρύματος Ενώσεως των Ορθοδόξων Λαών της αδελφής Εκκλησίας της Ρωσίας. Πεποίθαμεν ότι η τιμητικὴ αύτη βράβευσις απηχεί τὰς μεταξὺ ημών αδελφικὰς σχέσεις εγκαρδίου εν Χριστώ αγάπης και ομοθυμαδὸν συνεργασίας προς δόξαν Θεού. Πεποίθαμεν προσέτι ότι αύτη διατρανοί την καθολικὴν αναγνώρισιν της τε απαρχής συμβολής του Θρόνου του Αγίου Μάρκου εις την διαμόρφωσιν της χριστιανικής θεολογίας και σκέψεως και της προσφάτως ιεραποστολικὴς δράσεως αυτού προς ευαγγελισμὸν της ευλογημένης ηπείρου της Αφρικής….

     Οίκοθεν νοείται ότι η ενότης των ορθοδόξων λαών, ουδόλως πρέπει να αποτελή μόνον φραστικὸν σχήμα. Επιβάλλεται, όπως αύτη έχη ουσιαστικὸν νόημα. Η ενότης ημών εδράζεται επὶ του θεμελίου της πίστεως, όστις εστὶν ο είς Κύριος ημων Ιησούς Χριστός, ού το Άγιον Σώμα μελίζεται, αλλ᾿ ού διαιρείται. Η ενότης της Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας ερείδεται επὶ των θείων και ιερών κανόνων, καθὰ απεφήναντο αι Οικουμενικαὶ Σύνοδοι και της ανὰ τους αιώνας διαμορφωθείσης παραδόσεως και της απαρασαλεύτου τάξεως της Ορθοδοξίας. Η ενότης των κατὰ τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών τελεσιουργείται μυστηριακώς διὰ της μνημονεύσεως εν τοις διπτύχοις των Προϊσταμένων αυτών κατὰ τον καθαγιασμὸν του άρτου και του οίνου εις Σώμα Άγιον και Αίμα Τίμιον του Χριστού εν τω Κοινώ Ποτηρίω. Εν τω συντάγματι της αγίας ενότητος της Ορθοδοξίας αι αδελφαὶ Εκκλησίαι της Αλεξανδρείας και της Ρωσίας ενέγραψαν συστατικὰ κεφάλαια….

     Η Ορθοδοξία ουδόλως αποτελεί ιστορικὸν παρελθόν, ανακυκλούμενον, αλλ᾿ είναι και ζών παρόν, διαχέουσα το παρελθὸν εν τω παρόντι και συνδιαλεγομένη προς την σύγχρονον κοινωνίαν. Εις την εμφάνειαν της Ορθοδοξίας εις τον σύγχρονον κόσμον και εις την οικοδομὴν μιάς χριστιανικής ορθοδόξου ανθρωπολογίας εκ του ιστορικού παρελθόντος και του συγχρόνου παρόντος συνεβάλοντο μεγάλως κολοσσιαία αναστήματα Ρώσσων θεολόγων. Η Θεολογία αυτών αποτελεί κεφάλαιον του ενωτικού συντάγματος της Ορθοδοξίας. Εις το κεφάλαιον τούτο συμβάλλεται και το Ίδρυμα Ενώσεως των Ορθοδόξων Λαών της Ρωσικής Εκκλησίας…

     Ευχαριστούμεν θερμώς τη Ρωσική Εκκλησία, τω Μακαριωτάτω Πατριάρχη αυτής Κυρίω Κυρίλλω και τω Ιδρύματι Ενώσεως των Ορθοδόξων Λαών εν τω προσώπω του Ελλογιμωτάτου Καθηγητού Δρ. Αλεξέγιεβ  Βαλέριυ Αρκάδεβιτς διὰ την προσγενομένην ημίν βράβευσιν. Η καθ᾿ ημάς παλαίφατος Εκκλησία των Αλεξανδρέων, επομένη τη ιστορία και παραδόσει αυτής, θέλει είναι πάντοτε παρούσα εν τη συσφίγξει της ενότητος της κατὰ την οικουμένην Ορθοδοξίας, ώστε είναι αυτὴν ως το έν αδιαίρετον Σώμα Χριστού και διδόναι εις έτη ετών μαρτυρίαν αγάπης παντὸς ανθρωπίνου προσώπου ως μνήμης Θεού και δημιουργήματος κατ᾿ εικόνα Αυτού».

     Στην τελετή απονομής του βραβείου «Πατριάρχης Αλέξιος Β’» παρέστησαν Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας, ο Εξοχ.Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας κ.Μιχαήλ Μπογδάνωφ, οι Εξοχ.Πρέσβεις της Ελλάδος και της Αιγύπτου στην Ρωσία κ.κ. Μ.Σπινέλλης και Αλάα Ελχαντίντι, πρέσβεις ευρωπαϊκών χωρών, εκπρόσωποι χριστιανικών ομολογιών και θρησκειών, ακαδημαϊκοί, κρατικοί αξιωματούχοι και άλλοι επίσημοι.

     Το βράδυ ο Σεβ.Μητροπολίτης Βολοκολάμνσκ κ.Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας παρέθεσε επίσημο δείπνο πρός τιμήν της ΑΘΜ.